Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Ο Παυσανίας ήταν Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος του 2ου αιώνα, ο οποίος έζησε στους χρόνους του Ρωμαίων αυτοκρατόρων Αδριανού και  Μάρκου Αυρήλιου. Είναι διάσημος για το  Ελλάδος περιήγησις ένα μεγάλο έργο που περιγράφει την αρχαία Ελλάδα με μαρτυρίες από  πρώτο χέρι... 
Το κύριο ενδιαφέρον του ήταν τα μνημεία (ειδικά τα γλυπτά και η ζωγραφική) της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, μαζί με τα ιστορικά πλαίσιά τους και το ιερό τους υπόβαθρο, (λατρείες, τελετουργικά, πεποιθήσεις)  για τα οποία είχε μία βαθιά αίσθηση.
Έγραψε ως αυτόπτης μάρτυς και η ακρίβειά του (παρά τις όποιες ανακρίβειες) έχει επιβεβαιωθεί από  ανασκαφικά δεδομένα. Αν και η προσέγγισή του ήταν προσωπική, ο θαυμασμός του για την αρχαία Ελλάδα (Αθήνα, Σπάρτη, Δελφοί και Ολυμπία κυρίως) και τους σπουδαίους πατριώτες υπήρξε μεγάλος.
Σαν σύγχρονοι Παυσανίες κι εμείς, θελήσαμε να δημιουργήσουμε αυτήν την ενότητα στο blog μας, με σκοπό να ερευνήσουμε και να περιηγηθούμε σε ορισμένα σημαντικά σημεία της περιοχής μας και εκεί να ψάξουμε και να ανακαλύψουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου