Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η ασβεστοποιΐα ΑΙΜΟΣ και το φουγάρο

Δε μας έφταναν όλες οι αρχαιολογίες με τις οποίες μας "ταλαιπωρούν" οι καθηγήτριές  μας, σήμερα μάθαμε ότι υπάρχει και Βιομηχανική Αρχαιολογία.
Και να τι είναι αυτό : Η βιομηχανική αρχαιολογία είναι ένα πεδίο μελέτης που ενδιαφέρεται για την ανίχνευση, την έρευνα, την καταγραφή και ενδεχομένως τη διατήρηση των βιομηχανικών μνημείων. Εκτός αυτού προσπαθεί να συνδέσει το ενδιαφέρον αυτών των μνημείων στο ιστορικό, κοινωνικό, τεχνολογικό τους πλαίσιο.
Σαν τέτοιο στο δήμο μας συναντάμε την ασβεστοκάμινο που υψώνεται μπροστά από τα λατομεία της Πέτρας, την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το ομώνυμο θέατρο. Το γνωστό στους ντόπιους φουγάρο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Το φουγάρο όπως είναι σήμερα
Αυτό το εξαιρετικό μνημείο της Πετρούπολης ιδρύθηκε το 1958. Είναι τύπου Hoffmann, ονομασία που οφείλει στο Γερμανό αρχιτέκτονα  και μηχανικό Friedrich Hoffmann (Φρίντριχ Χόφμαν), ο οποίος ανακάλυψε το δακτυλιοειδή φούρνο μακράς διαρκείας το 1858 (μη με ρωτήσετε τι είναι αυτό). Η ασβεστοποιΐα, «ΑΙΜΟΣ» με την καμινάδα της να φτάνει τα 72 μέτρα, είχε παραγωγή 50 τόνους ασβέστη την ημέρα. Γύρω στο 1980 το λατομείο έκλεισε  και λίγο αργότερα ο χώρος του λατομείου μετατράπηκε στο  ανοιχτό θέατρο  Πέτρας,  που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους όλης της Αθήνας. Το καλοκαίρι του 1996, το κυρίως κτήριο του σπαστήρα του λατομείου ανακατασκευάστηκε, διατηρώντας το αρχιτεκτονικό ύφος του και ένας νέος πολυχώρος  με μεζεδοπωλείο, caffe΄, pizza και bar άρχισε να λειτουργεί. Γύρω, στο γυμνό περιβάλλοντα χώρο δημιουργήθηκαν πολυεπίπεδοι κήποι με δέντρα και πράσινο.

Πανσέληνος από το Terra Petra, δεξιά το φουγάρο
Δυστυχώς οι παλιές εγκαταστάσεις της επιχείρησης που βρίσκονται παραδίπλα -μαζί με το καμίνι- έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο άστεγων και περιθωριακών στοιχείων. Είναι καθήκον μας να προστατέψουμε και να αποκαταστήσουμε αυτό το  μοναδικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς. Καθώς η αξιοποίησή του εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια μήπως θα μπορούσαμε εμείς να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις;;; Λέω μήπως...

Ελένη Δ.

5 σχόλια:

  1. Πολύ αξιοζήλευτο μνημείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανέμορφο τοπίο σίγουρα όμως το terra Petra θα έχει ωραίο καφέ 😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία θα είναι αν φωτίζεται το φουγάρο το βράδυ, σαν το Γκάζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτη την προταση την διατυπωσει στον Δημο Αργυρουπολης - Ελληνικου που ειχε αναλογο λατομειο οπου σταματησε την λειτουργια του καπου στα 1985-1986. Ηταν της εργολαβιας Κιουση. Δυστυχως, το λατομειο οταν χαρακτηριστηκε αδρανες, γεμισε με μπαζα και σκραπ, καπου στα μεσα του 1999 η τοτε δημοτικη αρχη ξεκινησε την επιχωματωση του πανω απο τα μπαζα και τα σκραπ (!!!) με αποτελεσμα, ολο αυτο το χωμα να ειναι ουσιαστικα στο υπεδαφος του μολυσμενο και να μην υποστηριζει δενδροφυτευση, σε σημειο που εχει καταστει ενα μπουρλοτο ευφλεκτο για τα καλοκαιρια, αφου εχει μονο ξερα χορταρια, ποσο ωραιο θα ηταν να ειχε διατηρηθει το πρανες και ο λατομικος χωρος, θυμαμαι χαρακτηριστικα το κυανοτεφρο χρωμα της πετρας του Υμηττου στο πρανες του νταμαριου, οι δε εγκαταστασεις εχουν παραμεινει εως σημερα (τα κτιρια, ο σπαστηρας εχει απομακρυνθει) θα μπορουσε να ειχε γινει ενα υπεροχο θεατρο και οι δε εγκαταστασεις, ειτε χωροι εστιασης, ειτε σταθμοι περιφρουρισης του δασικου χωρου στην Αγια Ειρηνη. Δεν εγινε τιποτα απο αυτα και το νταμαρι εξαφανιστηκε απο ενα χωμα εκατομμυριων κυβικων, πανω απο μπαζα, σαβουρες οικοδομικες, σκραπ, σαπια ποδηλατα και αυτοκιντα. Θυμαμαι πολυ καλα, οσο ο εργολαβος λειτουργουσε το νταμαρι και θεσεις εργασιας εδινε, και εκανε περιφρουρηση του δασικου χωρου και το βραδυ φωτιζε το νταμαρι, ηταν δε το χαρακτηριστικο τοποσημο των νοτιων προαστιων, αφου διεκρινοταν στον οριζοντα. Εχω φερει ως παραδειγμα δεκαδες φορες το λατομειο της Πετρουπολης σε φορεις της Αργυρουπολης-Ελληνικου. Πολλοι εχουν συμφωνησει να ξανα αποδειχθει ξανα το πρανες και στο λατομειο της Αργυρουπολης, ειναι πολυ δυσκολο ομως, αφου στη μεση ειναι το δασαρχειο. Σαν ιστορικη αξια ειναι πολυ μεγαλη, αφου απ αυτο το νταμαρι ζουσε ολοκληρη η Αργυρουπολη και εχει χτιστει η μιση Αθηνα, αφου συνεχισε την λειτουργια του οταν τα αλλα στον αστικο ιστο εκλειναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή