Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Επίσκεψη στην πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Φέτος γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε τα χαρακτικά. Αυτές τις μέρες μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα κομμάτι της Ιαπωνικής τέχνης που όμως έχει κι αυτό σχέση με την Ελλάδα και την τέχνη της Ευρώπης γενικότερα. Πώς; Ελάτε να σας εξηγήσουμε!





Η Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο, φιλοξενεί μια έκθεση για την "Ιαπωνία και το Βιβλίο" που παρουσιάζει έργα από τη συλλογή του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κέρκυρας με εξαιρετικές πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες του 19ου αι. από το καλλιτεχνικό ρεύμα Ukiyo-e (που σημαίνει εικόνες ενός ρέοντος κόσμου), τις σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν, τις εικονογραφήσεις στις φανταστικές ιστορίες και manga του Hokusai.



Αγαπάμε και το manga. Είδαμε υπέροχα έργα του Katsushika Hokusai, εμπνευστή των σημερινών manga - κινούμενα σχέδια και κόμικς! Τα φαντάσματά του ήταν μαγικά και τρομακτικά συγχρόνως! Οι Ιάπωνες λατρεύουν το φανταστικό, το μαγικό, το παραμυθένιο. Το Ukiyo-e επηρέασε σημαντικά κινήματα στην δύση όπως ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός, ο Ρομαντισμός και ο Ιμπρεσιονισμός.




Στην διάρκεια της ξενάγησης που μας έκανε η μουσειολόγος κ. Στέισι Βεντούρα, είδαμε μια ενδιαφέρουσα βραβευμένη ταινία μικρού μήκους που την έφτιαξε ο Παναγιώτης Ράππας  και είναι βασισμένη σε διήγημα του Λευκάδιου Χερν. Λέγεται "η πηγή της νιότης". Δείτε την οπωσδήποτε! 
Kαι...
Σας λέει κάτι το όνομα Λευκάδιος Χερν; Ε, ναι, ήταν Ελληνικής καταγωγής! Γεννήθηκε στη Λευκάδα από Ελληνίδα μητέρα και πατέρα Ιρλανδό. Στα 40 του πηγαίνει για δουλειά στην Ιαπωνία, παντρεύεται Ιαπωνέζα και μένει εκεί που ηρεμεί, κάνει οικογένεια και βρίσκει τον πραγματικό εαυτό του. Γράφει πολλά βιβλία στα Αγγλικά για τους Ιαπωνικούς μύθους και παραδόσεις με τρόπο που να είναι κατανοητός για τους Δυτικούς. Δείχνει τα υπέροχα τοπία της Ιαπωνίας και εκτός από τις φανταστικές ιστορίες, τις εικόνες της καθημερινής ζωής. Οι Ιάπωνες τον κατατάσσουν στους εθνικούς τους συγγραφείς.







Και το καλύτερο; Στο τέλος πήγαμε στο πίσω κτίριο της πινακοθήκης που μας υποδέχτηκε η εικαστικός κ. Έφη Τσουλουχοπούλου και μας έκανε εργαστήριο χαρακτικής! Δημιουργήσαμε! Μας εξήγησε λεπτομερώς την τεχνική της εκτύπωσης. Χαράξαμε και εκτυπώσαμε έργα με μήτρες από λινόλεουμ, χρησιμοποιώντας ειδικά μελάνια. Καλό το tip με τη χρήση κουταλιών! Λερωθήκαμε και το ευχαριστηθήκαμε...
Ήταν μια καταπληκτική μέρα, ευχαριστούμε πολύ!

Μαρία, Κώστας, Ναταλία, Διονυσία, Χριστίνα, Δημήτρης

1 σχόλιο:

  1. Το πιο ωραίο έργο για μένα ηταν ένα από τα φαντάσματα που ήταν μεταμόρφωση από ένα φαναράκι. Φοβερό!
    Ναταλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή