Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Πλατεία Ηρώων-Αγωνιστών 1821 (Στρογγυλή)

Λίγο που πλησιάζει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821, λίγο το μάθημα της συντήρησης της πέτρας και των αγαλμάτων, ένα πρωινό πήραμε τον ανηφορικό δρόμο για την πλατεία.
Την ξέρουν όλοι Στρογγυλή και μη κάνετε το λάθος να τη ζητήσετε με το κανονικό της όνομα...
Στην καλοφτιαγμένη και περιποιημένη πλατεία υπάρχουν οι προτομές τριών ηρώων της ελληνικής επανάστασης. Δύο μαρμάρινες, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Γεωργίου Καραϊσκάκη του γλύπτη Νικόλα, και μία μπρούτζινη του Παπαφλέσσα από το γλύπτη Μιχάλη  Τόμπρο.
Ο Νικόλαος Παυλόπουλος ή Νικόλας,  Πήλιο 1909 - Αθήνα 1990, ήταν  Έλληνας γλύπτης και χαράκτης.
Ο Μιχάλης Τόμπρος Αθήνα 1889 - Αθήνα 1974, υπήρξε γλύπτης της γενιάς του Μεσοπολέμου, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και ακαδημαϊκός.
Δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες φθοράς των αγαλμάτων όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι ανθρώπινοι βανδαλισμοί. Δυστυχώς και εδώ με σπρέι και μαρκαδόρους έχουν γραφτεί συνθήματα κυρίως στις στήλες των προτομών. Είναι μια πράξη που δηλώνει τη σχέση μας τόσο με την τέχνη όσο και με το δημόσιο χώρο... Είναι ανάγκη να νιώσουμε τι σημαίνει πολιτιστική κληρονομιά και να υπερασπιστούμε και διατηρήσουμε την περιουσία μας. 
Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να μιλήσουμε στο δήμο ώστε μελλοντικά να ασχοληθούμε με την αποκατάσταση αυτών των όμορφων αγαλμάτων που στολίζουν την πλατεία και την περιοχή μας.












Κωνσταντίνα, Άννυ, Μαρία, Άγγελος, Μαργαρίτα, Ελένη, Ευτυχία, Κώστας, Στέλλα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου