Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Γκράφιτι - graffiti


Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Η λέξη Graffiti, εμφανίστηκε ως όρος στα μέσα του 19ου αιώνα και προέρχεται από την ιταλική λέξη graffiato, όπου σημαίνει γρατζουνισμένος (ενικός graffito - σε ελληνική μετάφραση τοιχογράφημα). 
Είναι ένα ανερχόμενο νεανικό κίνημα που εμφανίστηκε την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη που αναπτύχθηκε το κίνημα του Χιπ χοπ. Γι' αυτό πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί μέρος της κουλτούρας Χιπ χοπ.

Το grafitti είναι η τέχνη του δρόμου. Έχει χρησιμοποιηθεί ως μία μορφή έκφρασης τόσο κοινωνικών, πολιτικών όσο και επαναστατικών απόψεων. Κάποιοι θεωρούν πως τα grafitti είναι μία αντίδραση στο κατεστημένο, στην ησυχία των κατοίκων της πόλης, στη μουντάδα των τοίχων. Ως αυθόρμητη εικαστική έκφραση εντάσσεται αυτόματα στο φαινόμενο της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας των μεγάλων πληθυσμιακών αστικών κέντρων.
Η αρχή αυτού του «κινήματος» παίρνει μέρος στη Νέα Υόρκη την δεκαετία του 60, αλλά επώνυμα έργα έχουμε στην αρχή της δεκαετίας του ΄70. Ένας Έλληνας μετανάστης στην Ν. Υόρκη, ο TAKI 183, έγινε ένας απ' τους πρώτους street artists με φήμη. Το graffiti εμφανίστηκε στην Ελλάδα γύρω στο 1986 αρχικά με πολύχρωμα σχέδια και μηνύματα πάνω στα βαγόνια του ηλεκτρικού και των τρένων.

Σήμερα τα γκράφιτι είναι πολύ διαδεδομένα, χρησιμοποιούνται κυρίως για να εκφράσουν πολιτικοκοινωνική διαμαρτυρία ή ακόμα και απλά για να διακοσμήσουν παλιά κτίρια, βαγόνια και τοίχους με μεγάλη έκταση που επεκτείνονται σε πολλούς δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο.


Υπάρχουν βέβαια και άλλοι άγνωστοι καλλιτέχνες "του δρόμου" που δημιουργούν πραγματικά αριστουργήματα και ομορφαίνουν γωνιές της πόλης μας. 
Σε μια βόλτα μας στο κέντρο της Αθήνας (κυρίως Εξάρχεια και Μοναστηράκι) συναντήσαμε αρκετά από αυτά τα καλλιτεχνήματα-graffiti γνωστών και αγνώστων καλλιτεχνών, τα φωτογραφήσαμε και τα παρουσιάζουμε στο blog μας.

Άννυ, Άγγελος, Κώστας, Μαρία, Δημήτρης


















2 σχόλια:

  1. Να προσθέσω ότι: το γκράφιτι τι είναι; Είναι τοιχογραφία! Ε, λοιπόν η τοιχογραφία ξεκινάει από την τέχνη των σπηλαίων και συνεχίζει σε Αίγυπτο και αρχαία Ελλάδα. Respect!
    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λόγια περισσεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή