Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Αρχαίο θέατρο Αχαρνών

Η Πετρούπολη έχει ένα υπέροχο θέατρο, το θέατρο Πέτρας. 
Στα αρχαία χρόνια στον δήμο των Αχαρνών υπήρχε θέατρο, που ήταν γνωστό μόνο μέσα από τις επιγραφές. Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2007, στην οδό Σαλαμίνος 21 (τώρα Αρχαίου Θεάτρου). 
Η αποκάλυψή του ήταν πολύ σημαντική, γιατί πρόκειται για το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα του αρχαίου δήμου του 4ου αι. π.Χ., που ήρθε στο φως και μας έδειξε ποιο είναι το κέντρο του, το οποίο συμπίπτει με το κέντρο του σύγχρονου δήμου. Οι Αχαρνές ήταν από τους λίγους αρχαίους δήμους που βρέθηκε θέατρο και δεν φαίνεται να διέθεταν όλοι, αλλά μόνο οι μεγαλύτεροι και οι σπουδαιότεροι.
Οι Αχαρνείς συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική ζωή της Αθήνας και κατείχαν σημαντικά διοικητικά και θρησκευτικά αξιώματα. Υπήρξαν συχνά χορηγοί σε δραματικούς αγώνες κατά τη διάρκεια εορτών. 


Η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη κερκίδα με 11 σειρές καθισμάτων σε ημικυκλική διάταξη. Έχουν επίσης ανασκαφεί τμήματα κερκίδων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί τμήμα της χαλικοστρωμένης ορχήστρας και μικρό τμήμα του διαζώματος  του θεάτρου. Το υπόλοιπο τμήμα του θεάτρου βρίσκεται κάτω από σύγχρονα κτίσματα.
Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500-2.000 θεατές περίπου.
Ο χώρος φιλοξενούσε μουσικούς και ωδικούς αγώνες, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και επίσημες τελετές του αρχαίου δήμου.
Για την ύπαρξη του θεάτρου των Αχαρνών, μαρτυρούν δύο σημαντικότατες επιγραφές του β΄ μισού του 4ου αι. π. Χ. Η κατασκευή του θεάτρου δεν μπορεί να αναχθεί με βεβαιότητα σε συγκεκριμένο χρόνο, οπωσδήποτε όμως η χρονολογία των επιγραφών που αναφέρουν το θέατρο δίνουν ένα χρονολογικό όριο πριν από το οποίο το θέατρο ήταν ήδη σε χρήση. 



Από την επίσκεψή μας στο αρχαιολογικό μουσείο Αχαρνών πήραμε πολλές πληροφορίες αλλά δυστυχώς μάθαμε ότι δεν είναι δυνατό να το δούμε γιατί είναι καλυμμένο για λόγους προστασίας του, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις των όμορων οικοπέδων προκειμένου να συνεχιστούν οι ανασκαφικές εργασίες.

Ναταλία, Δημήτρης, Κώστας.

1 σχόλιο: