Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Η Δημοκρατία μέσω της καλλιτεχνικής παρέμβασης των νέων

Στα πλαίσια του θέματος "H δημοκρατία μέσω της καλλιτεχνικής παρέμβασης των νέων" του προγράμματος Erasmus+, ο δήμος Πετρούπολης σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών και άλλους φορείς, διοργάνωσε μια εβδομάδα δράσεων και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην οποία συμμετείχε και ο τομέας εφαρμοσμένων τεχνών του σχολείου μας. Τα έργα μας θα πάρουν μέρος στην έκθεση Part Youth που θα γίνει τον Απρίλιο με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση.
Το σκεπτικό μας ήταν ότι στην Δημοκρατία υπάρχουν αξίες που  παραμένουν σταθερές στη δίνη του χρόνου και πηγάζουν από την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Η Δημοκρατία είναι το φως, η συλλογικότητα, η ισοτιμία, η συνεργασία, η πολυφωνία, η ειρήνη, η ελευθερία και άλλες αξίες ή αποτελέσματα της εφαρμογής της, τα οποία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μέσα από τα έργα μας.
Τα πρώτα έργα δημιουργήθηκαν στο σχολείο μας και είναι εκτός από τα χαρακτικά που παρουσιάζουμε στην προηγούμενη ανάρτηση, ορισμένα έργα που φτιάχτηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω του προγράμματος photoshop και τα υπόλοιπα είναι ζωγραφισμένα με χρώματα στο χέρι.
Σε δεύτερη φάση (όπως θα δείτε στην επόμενη ανάρτηση) συμμετείχαμε μαζί με άλλα σχολεία σε ομαδικές δημιουργίες οι οποίες έγιναν με χρώματα πάνω σε καμβά, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου μας.




Η ομορφιά της Δημοκρατίας σαν ένα λουλούδι που απλώνεται στον κόσμο


Είμαστε όλοι ισοι αλλά και διαφορετικοί ταυτόχρονα


η δημοκρατία φέρνει την ειρήνη...


...φέρνει την ειρήνη σε όλη τη γη


Η δημοκρατία ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα. 
Η σπείρα είναι ο χρόνος που ξεκινάει από τότε και φτάνει μεχρι σήμερα.

η αξία της συνεργασίας ενώνει όλους τους ανθρώπους


υπάρχουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά



ενωμένοι στη δίνη του χρόνου


οι ιδέες μας ενώνονται για να φτιάξουμε έναν πιο όμορφο κόσμο, σαν καλειδοσκόπιο.

Α5, Β' εφαρμοσμένων, Γ' συντηρησης έργων τέχνης

1 σχόλιο: