Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καπνικαρέα

Πότε αρχίζεις να αγαπάς μια πόλη;  Όταν την γνωρίζεις,  την περπατάς, την παρατηρείς...  Αμέτρητες φορές εκατομμύρια Αθηναίοι και ξένοι τουρίστες περνούν από το εκκλησάκι  της Καπνικαρέας στην οδό Ερμού. Αραιά και πού κάποιος θα μπει για να ανάψει ένα κεράκι και ακόμα πιο σπάνια θα αναρωτηθεί κάτι για την ιστορία της. Αυτήν την ευκαιρία είχαμε εμείς με ξεναγούς μας τις κυρίες Τσιτούρη και Φουρτούνη, αρχαιολόγους και ιστορικούς της Διεύθυνσης  Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.  
Με τη βοήθειά τους αναλύσαμε στοιχεία του ναού, παρατηρήσαμε τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά και τον περιβάλλοντα χώρο.
Παράλληλα με την ιστορία του ναού μιλήσαμε για την ιστορία της πόλης. Κάνοντας το γύρο της εκκλησίας είδαμε το Ερέχθειο, το Γκάζι, τη Βουλή που ήταν παλιά το παλάτι του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας και φυσικά πολλά νεοκλασικά και σύγχρονα κτίσματα. Μέσα από όμορφες διηγήσεις, παλιούς χάρτες, ζωγραφιές ρομαντικών περιηγητών αλλά κυρίως με άξονες την παρατήρηση και την παρατηρητικότητα ταξιδέψαμε στο χρόνο όταν η Αθήνα δεν ήταν η σημερινή μεγαλούπολη...
Κάτω από τον  ζεστό γαλανό αττικό ουρανό ο Ερμής, ο Περικλής, ο Όθωνας, Οθωμανοί και φουστανελάδες, βιαστικοί φορτοεκφορτωτές, πλανόδιοι μουσικοί, Κινέζοι τουρίστες, μας θύμισαν το μεγαλείο και την τύχη του να ζεις σε μια πόλη, μια χώρα με τόσο παλιά, συνεχή και σημαντική ιστορία!
Και το καλύτερο; Στο τέλος της συνάντησής μας η Ευτυχία έγινε δημοσιογράφος, πήρε με άνεση συνεντεύξεις από περαστικούς για το μνημείο και μας παρουσίασε τα αποτελέσματα. Τέλειο!

Χριστίνα, Ναταλία, Διονυσία, Άγγελος.









3 σχόλια:

  1. Η ξενάγηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον, γνωρισαμε σημεια της πόλης που αλλες φορες προσπερνουσαμε αδιάφορα!Ο ναός της Καπνικαρεας μου άρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάθαμε πράγματα που θα τα πούμε και στα παιδιά μας στο μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαζί σας μαθαίνουμε κι εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή