Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αχαρνών

Συνεχίζοντας τις περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, επισκεφτήκαμε με τις καθηγήτριές μας το Αρχαιολογικό Μουσείο Αχαρνών όπου φυλάσσονται αρχαιότητες από τις Αχαρνές, τη γύρω περιοχή και ...όπως μάθαμε από την Πετρούπολη. Εκεί μας περίμενε η αρχαιολόγος κυρία Ειρήνη Αναγνωστοπούλου της εφορείας αρχαιοτήτων δυτικής Αττικής, που ήταν και η ξεναγός μας. Στο μουσείο βρήκαμε πολλές πληροφορίες για τα αρχαία μνημεία της περιοχής, που θα παρουσιάσουμε σε επόμενες αναρτήσεις.







 Έτσι μάθαμε ότι πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από ταφές και ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε ανασκαφές κατά την κατασκευή του προαστιακού ή άλλων δημόσιων έργων.
Ο αρχαίος  δήμος των Αχαρνών ήταν σύμφωνα με τον Θουκυδίδη ο μεγαλύτερος της πόλης-κράτους των Αθηνών κατά τον 5ο αι π.Χ. Οι κάτοικοί του έπαιξαν σημαντικό ρόλο την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή της Αθήνας. Γειτονικός σε αυτόν ήταν ο αρχαίος δήμος του Χολαργού, απ΄όπου καταγόταν ο Περικλής -τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Ιλίου με το Καματερό, περιοχές γειτονικές με την Πετρούπολη!




Στα υπόγεια του μουσείου ξεναγηθήκαμε στο εργαστήρι συντήρησης κεραμικών και λίθινων αντικειμένων από τον συντηρητή κύριο Νικήτα Αναγνωστόπουλο της εφορείας αρχαιοτήτων δυτικής Αττικής, οποίος μας έκανε και μια μικρή επίδειξη του τρόπου δουλειάς του εξηγώντας και απαντώντας με προθυμία στις ερωτήσεις μας.
Έκπληξη μας προκάλεσε η επιτύμβια στήλη από μάρμαρο με παράσταση χειραψίας που βρέθηκε ...στο θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης !!!
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη και η πολύ ευγενική κυρία Αναγνωστοπούλου μας πρότεινε νέες δράσεις και επισκέψεις (όπως στον θολωτό Μυκηναϊκό τάφο Αχαρνών, σε μνημεία του Ποικίλου όρους) που θα κάνουμε με πολλή χαρά στο μέλλον!




Ναταλία, Χριστίνα, Διονυσία.






2 σχόλια: