Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Πετρούπολη, η πόλη μας

Η Πετρούπολη άρχισε να οικοδομείται το 1933.  Η πρώτη φορά που αναφέρεται με το όνομα αυτό είναι στις 18 Μαΐου 1933.
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ετυμολογία της ονομασίας της Πετρούπολης. Σύμφωνα με την πρώτη η πόλη έχει πάρει το όνομά της από την πέτρα (πόλη της πέτρας) καθώς το υπέδαφος είναι πετρώδες και στο παρελθόν λειτουργούσαν στην περιοχή αρκετά λατομεία (νταμάρια).
 Η επικρατέστερη όμως θεωρία είναι  ότι ονομάστηκε  έτσι προς τιμήν του Πέτρου Α. Γιάνναρου ιδρυτή της αθηναϊκής  εφημερίδας  «Εσπερινή». (προφανώς από το όνομά του, Πέτρος, πήρε και το όνομά της...)
Ο Γιάνναρος,  στις αρχές της δεκαετίας του 30 πρόσφερε στους αναγνώστες της εφημερίδας του  τη δυνατότητα με 300 κουπόνια να αποκτήσουν οικόπεδο στην περιοχή πληρώνοντας μηνιαίες δόσεις των 50 δραχμών για 10 χρόνια! Συνολικά δηλαδή 6.000 δρχ. και 300 κουπόνια της «Εσπερινής», αρκούσαν για ένα οικόπεδο στην Πετρούπολη!
Το σχέδιο της Πετρούπολης είχε εκπονήσει ο αρχιτέκτονας- μηχανικός Αλέξανδρος Μεταξάς γι΄αυτό  είναι μία από τις πιο καλά ρυμοτομημένες πόλεις της Ελλάδας.
Το 1946, η Πετρούπολη αποσπάστηκε από τα Νέα Λιόσια (Ίλιον), όπου ανήκε. Το 1972 αναγνωρίστηκε ως Δήμος.
Οι πρώτοι κάτοικοι -οι παππούδες μας- μεροκαματιάρηδες λαϊκοί, αγνοί άνθρωποι αγάπησαν τον νέο τους τόπο. Μέλημά τους, να χτίσουν γερά θεμέλια τόσο για τα σπίτια τους, όσο και για τις οικογένειές τους. Αναθρέψαν και σπούδασαν τα παιδιά τους,  μεγάλωσαν τα σπίτια τους, διατήρησαν όμως πάντα τις ανθρώπινες σχέσεις. Αργότερα, όταν η περιοχές με θέα άρχισαν να γίνονται «μόδα», μοντέρνες ψηλές πολυκατοικίες άρχισαν να χτίζονται στο βουνό. Οι νέοι κάτοικοι, ενσωματώθηκαν γρήγορα στην πόλη μας και χαίρονται να δηλώνουν Πετροπουλιώτες !!!
Ναταλία, Χριστίνα, Διονυσία



Αεροφωτογραφία του Ίλιον 1929


Η θέα πάνω από τα νταμάρια του θεάτρου


Οδός 25ης Μαρτίου, κεντρικός δρόμος της ανηφορικής  Πετρούπολης


4 σχόλια: