Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Έκθεση χαρακτικής της Βάσως Κατράκη

Την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε το Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης) και γνωρίσαμε το έργο της σπουδαίας ελληνίδας  χαράκτριας Βάσως  Κατράκη. Την έκθεση διοργάνωσαν από κοινού ο δήμος Πετρούπολης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης για να τιμήσουν την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
Η έκθεση φιλοξένησε 21 έργα της χαράκτριας. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, μέσα από την περιήγηση στην έκθεση, η ζωή και η τέχνη της βρίσκονται σε άμεση αλληλεξάρτηση. Το Αιτωλικό, ο τόπος γέννησής της, η λιμνοθάλασσα και οι ψαράδες. Στη συνέχεια, ο πόλεμος, η κατοχή, η Αντίσταση, οι διώξεις που ακολούθησαν και η εξορία. Σε όλη της τη δημιουργική πορεία, από τις αρχές του 1940 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καταπιάνεται με τα «μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής».
Σε όλα της τα έργα, από τα πρώτα σπουδαστικά, μέχρι τα μετέπειτα μνημειακών διαστάσεων κυρίαρχο λόγο παίζει η ανθρώπινη μορφή.
Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, θα περάσει το 1955 στη χάραξη πάνω σε πέτρα, μια πρωτότυπη τεχνική. Μια μαλακιά, αμμογενής πέτρα, ο ψαμμίτης λίθος της Σητείας είναι το νέο της υλικό.
Έπειτα από την ομαδική ξενάγηση παρακολουθήσαμε ένα ημίωρο  ντοκιμαντέρ της σειράς ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ για τη ζωή το έργο και τη σκέψη της σπουδαίας χαράκτριας.
Φύγαμε με ένα όμορφο αναμνηστικό και υποσχεθήκαμε να πούμε σε γονείς και φίλους να επισκεφθούν την έκθεση που γίνεται στην περιοχή μας γιατί τα έργα της Β. Κατράκη δεν έχει συχνά την ευκαιρία να τα απολαύσει κανείς. Ευχαριστούμε για την όμορφη ξενάγηση!


Άγγελος, Κωνσταντίνα, Μαρία, Κώστας.
  








2 σχόλια:

  1. Η έκθεση χαρακτικής μου άρεσε πολύ! Γνώρισα μια εξαιρετική ελληνίδα χαρακτρια, με εντυπωσίασε η ζωη της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκλονιστική έκθεση. Μπράβο στον δήμο Πετρούπολης που φιλοξένησε κάτι τόσο σπουδαίο.
    Άννυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή