Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η Μελίνα Μερκούρη, Υπουργός Πολιτισμού, στήριξε τη δημιουργία θεάτρων σε λατομεία στην περιοχή της Αθήνας, (Λυκαβητού, Βράχων) μεταξύ των οποίων και το θέατρο Πέτρας, η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα μέχρι τότε δεδομένα. Ένα θέατρο για τον απλό κόσμο, που πρόσφερε σημαντική άνοδο μέσω του πολιτισμού, στην περιοχή της Πετρούπολης.
Το Θέατρο Πέτρας βρίσκεται, στο βουνό Ποικίλο όρος ή Ζαχαρίτσα (442μέτρα), στη θέση του παλιού λατομείου «Αίμος»(260μέτρα), που μετατράπηκε το 1983 στο εν λόγω θέατρο.
Είναι ένα ανοιχτό θέατρο βασισμένο στα πρότυπα ενός αρχαίου θεάτρου. Όταν το είδαμε θυμηθήκαμε το αρχαίο θέατρο Αχαρνών που βρίσκεται κι αυτό στην ευρύτερη περιοχή.

Εκεί πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ Πέτρας με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορα δρώμενα. Το 2018 γιόρτασε τα 35 χρόνια του και έγινε χαμός από παραστάσεις και συναυλίες! Μια από τις παραστάσεις ήταν οι "Αχαρνείς" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνιστούσε ο Πέτρος Φιλιππίδης.




Πολύτιμες πληροφορίες για όλες τις αναρτήσεις που κάνουμε σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Πετρούπολης, πήραμε κι από βιβλίο του ιστορικού Ανδρέα Μηλιώνη, ένα απίθανο βιβλίο που γράφει τα πάντα για την πόλη μας και που μπορεί κάποιος να το βρει στην βιβλιοθήκη του Δήμου μας. 
Ευχαριστούμε την κ.Ειρήνη Αναγνωστοπούλου που μας το πρότεινε! 


Κωνσταντίνος, Διονυσία


2 σχόλια:

  1. Το θεατρο μας ειναι το καλυτερο! Το καλοκαιρι πηγα σρη συναυλια του Γιαννη Χαρουλη, ηταν φανταστικα! Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλι καλα που σκεφτηκαν να κανουν θεατρο το παλιο λατομειο. Οι γονεις μου ελεγαν ποσο ασχημη ηταν πριν η περιοχη! Γιωργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή